Magnus Krook Marine Artist

Uppdrag och internationella utställningar

 

 

"Att förläna sina tankar kropp och perfekt form, det - och endast det - är att vara konstnär" (Jacques-Louis David).

 

Det öppna havet och skeppen har under många år varit motiv i min konst. Måleriet och mitt intresse för sjöfart var självklara redan i tidig ålder, och genom hela uppväxten lade jag grunden för min bana som professionell konstnär genom att läsa historia om 1600- och 1700-talens skepp, bygga båtmodeller och måla tavlor med motiv hämtade från havsnära miljöer.

 

Under min tid som verksam marinmålare har jag träffat många personer med fascinerande förstahandskunskaper om skeppslivet från gångna epoker; befäl, kaptener och skeppsgossar som har seglat och arbetat på havet. Det är lika givande varje gång att i beställningar av skeppsporträtt få föreviga personliga minnen och levandegöra ett stycke historia.

 

Jag medverkar också i utställningar för publik på konstgallerier, museer och i andra samman-hang. För några år sedan valdes en av mina oljemålningar ut till den jurybedömda, årliga och internationella konstutställningen The Royal Society of Marine Arts på Mall Galeries i London. Tillsammans med svenska, välkända marinkonstnärer var jag representerad i utställningen Skepp och Hav på Galleriet i Holmby i Skåne. Jag har också ställt ut ombord på barken Viking i Göteborg och har nu fått en inbjudan att producera ett större antal oljemålningar av lokalanknutna skepp för en kommande separatutställning på Ålands Sjöfartsmuseum.

PIRATFLAGGOR OCH TITANIC

År 2013 är det 100 år sedan Gustaf Eriksson startade sitt rederi, och det upp-märksammas i en rad utställningar på Ålands Sjöfartmuseum. Museet ger gott om möjligheter att fördjupa sig i olika aspekter av sjöfart, historia och kultur. Du kan förflytta dig till andra tider och rum, som stormasten på ett krängande segelfartyg eller bryggan på ett ång-fartyg. Eller också bara låta dig fascineras av alla exotiska souvenirer som sjömän genom tiderna har samlat på sig, som den genuina piratflaggan från 1700-talets Medelhav!

 

Det var i april 1912 som Titanic gav sig ut på sin jungfruresa. Många frågor har ställts om fartyget och än idag intresserar katastrofen oss. Titanic Norden är en sida som samlar fakta och intresserade av fartyget. Titanic finns även att köpa som grafiska konsttryck.

 

Att leva i konsten

 

 

Min ateljé är belägen i en skånelänga som härstammar från mitten av 1800-talet. Det kulturhistoriska huset ligger inbäddat i natursköna omgivningar i Mellanskåne och genomgår nu en grundlig renovering till sitt ursprungsskick. Detta inkluderar byte av takbjälkar och fönster till äldre originalmodeller, putsning och målning av väggar med kalkfärg, snickeriarbeten och pärlspont, tidstypiska möbler samt en och annan kylslagen vinter och brunn på utegården. Om några år kommer den stora trädgården att visa sin fulla prakt med blommande pioner, bärbuskar och fruktträd.

 

Myterna om livet som konstnär är många och färgstarka. Arbetet som professionell konstnär kräver dock inte bara kreativitet och känsla, utan också metodik, disciplin och systematik. En oljemålning växer fram genom ett antal steg och faser, som börjar med studier av dokument och fotografier, fortsätter med en skiss på duken i blyerts och därefter en grundmålning. Sedan får själva målningen växa fram genom penseldrag, färger och detaljrikedom. En stor marinmålning i formatet 80 x 100 cm kräver ca en månads heltidsarbete.

JARRAMAS OCH NAJADEN

Skeppsgossefartyget Jarramas beskrivs som liten och charmig. Hon ligger på piren vid Karlskrona Marinmuseum och renoveras just nu för fullt. Jarramas är en av världens minsta fullriggare och det sista segelskeppet som lämnade Karlskronavarvet år 1900 för att fungera som utbildningsfartyg åt skeppsgosse-kåren.

 

Najaden sjösattes den 11 februari 1897 på Örlogsvarvet i Karlskrona. Det var vinter och kallt och många åskådare hade tagit plats på isen. Najaden övnings-seglade under åren 1897 - 1938 med ungefär 100 skeppsgossar ombord varje sommar. Man besökte även andra länder som Skottland, Holland och Baltikum.

 

http://www.fullriggarennajaden.se/

 

Jarramas och Najaden kan ses som oljemålningar i galleriet här på hemsidan!

 

Magnus Krook © All Rights Reserved